AMBANG ASUHAN JEPUN

April 12, 2008

Ambang Asuhan Jepun, sebuah nama yang tak akan pernah hilang dalam sejarah hidupku, tempat yang telah banyak melakar suka duka,pahit manis hidup selaku pelajar belasah tahun.24.4.2006 mula melangkah kealam AAJ yang kusangkakan mudah,namun ilusi yang ku cipta dalam fantasiku berbeda dengan rialiti yang tidak seindah mimpi.mungkin hasil blog kali ini dapat memberi manfaat kepada sesiapa sahaja yang senasib atau bakal menempuhi pengalaman yang sama walaupun situasinya berbeza.

awal tahun pertama,keadaan masih seperti biasa kerana aku sudah ada pengalaman dan sedikit pengetahuan tentang bahasa jepun yang pernah aku pelajari di sekolah menengah,maka,aku jarang menghabiskan masa dengan mengulangkaji pelajaran sepertimana kawan2ku yang lain yang kali pertama belajar bahasa ke-3 ini.selang 6 bulan,aku mula berasa tertekan kerana aku seperti ketinggalan berbanding yang lain.hasil analisis sendiri,enjinku belum panas berbanding yang lain yang sudah bertungkus lumus selama lebih 6 bulan.hidup sekadar belajar siang dan malam cukup memenatkan otak,tanpa ada masa terluang. sehingga ada istilah ‘bosan itu indah’.

re-test,kelas tambahan dan sebagainya bagaikan sudah menjadi kebiasaan.kelas yang bermula dari pukul 8.00am dan berakhir pada 6.00pm cukup memenatkan ditambah dengan kelas hari sabtu.namun nasib menyebelahi dengan berkat usaha guru2 terutama fazian sensei,ibuku dan bantuan dari kawan2,aku berjaya ketahun 2.

tahun 2 lebih parah,fizik,kimia,math semua diajar dalam bahasa jepun oleh guru jepun.maka targedi sama berulang kembali,sepatutnya tahun 2 boleh pulang pada jam 5.00pm.namun malang aku tersenarai antara pelajar yang lemah dan terpaksa mengambil kelas tambahan,rekod batch! aku pernah pulang pada jam 8.30pm. lebih memparahkan keadaan pengalaman pertama bercinta terkandas.apapun terima kasih kepada si dia kerana telah banyak membantu memberi semangat dan sebagainya.thanks.

aku berfikir dan cuba mncari jawapan kenapa aku tidak mampu untuk belajar dengan baik walhal aku tidak ada sebarang kerja atau tanggungjawb lain selain belajar.baru aku sedar sebenarnya hidup ini tidak lengkap tanpa kita melakukan perkara yang kita suka disamping kita melakukan perkara2 yang wajib.kadang kala kita mudah menjadi alpa dan lalai serta hidup tidak terurus apabila kita rasakan hidup kita terlalu lapang.mungkin hidup yang sibuk lebih menyeronokkan.pendapat sendiri,hidup sekadar untuk belajar akademik semata2 umpama membunuh diri dari dalam tanpa disedari.

bagaikan satu nafas baru,aku berpeluang menyertai kelab orator UM,dan menghadiri sesi latihan untuk pertandingan debat piala diraja.lama berfikir,aku teruskan keinginan hati dengan harapan mampu mengubah hidup yang sedang kelam kabut dan tidak bermaya.hidup sebahagian dari keluarga orator mengajar aku banyak perkara dan terbukti laughter is the best medicine for your heart.sedikit sebanyak pelajaranku bertambah baik,disamping hidup lebih bermakna dan berilmu. “A hobby a day keeps the doldrums away.”
–Phyllis Mcginley .ada kebenarannya..

diakhir perjalanan hidup di AAJ.aku rasa cukup bertuah.mungkin jika aku tidak ada pengalaman sebegini,aku mungkin masih lagi insan yang lemah dan masih bergantung harap kepada orang lain.perjalanan disini takkan dilupakan,album hati yang tidak mungkin dapat dipadam hingga akhir hayat.ribuan terima kasih kepada semua,hanya allah yang mampu membalas budi kalian.doakan kejayaan aku di jepun agar tidak lari dari tanggungjawab selaku muslim,pelajar,dan manusia.AAJ gradute ceremony

“Life is not easy for any of us.
We must have perseverance and above all confidence in ourselves.
We must believe that we are gifted for something
and that this thing must be attained.”

Marie Curie

Wisdom is the sharing of wise experiences and knowledge, but a lot of it is common sense. The difference is how we apply this common sense – we all have the ability to keep going even when we face challenges in our lives – basically it comes down to your attitude. We can have a positive attitude towards life, or a negative attitude. We can focus on the good or we can focus on the bad. Keeping a positive mental attitude is one of the keys to success.

The choice is always up to you!

17 Responses to “AMBANG ASUHAN JEPUN”

  1. mysarah Says:

    ni la 1st time aku kenal dgn budak ambang asuhan jepun…selama ni anggap dieorng budak kecik je..hahah….haris…blaja molek deh…akk dh nk grade dh…rindu nye kat UM ni….all the best k…

  2. Kawasaki Says:

    wowowow..u remind me when i was been so many times be there in UKM!! Lots of memories!! Serius…the best Uni to lepak2 wif u guys!! Miss every single seconds!

    Hsris..GOOD LUCK!! enjoy ur stdy..n plg pnting..enjoy ur stress and tension!!

    k..take care dude!

  3. penamaya Says:

    Serius. sgt sayu bercampur terharu bercampur bangga membaca entri ni.
    Hehe.
    Tu la, orang ajak join debate sejak awal2 masuk UM dulu, jual mahal ! Nasiblah ALLAH datangkan ilham suruh ajak hang masuk Royal dan hang pun setuju. Akhirnya, pelajaran jadi ok… n hang jadi antara pendebat termuda layak ke Final Royal Senior !
    Haha.
    Kenangan yang tak bisa dilupakan.
    Studi sungguh2 ya !

    Dalam apa jua kita lakukan, JANGAN LUPAKAN ALLAH ya !

    Salam,

  4. nuar Says:

    citer psl debat je..
    psl ak??
    hehe

  5. kurt Says:

    haris,lelaki yang menyentuh hati dan perasaan..well done!kagum padamu!

  6. nadiah Says:

    deep and touching.
    (^_^)

  7. alam jalan Says:

    tgk amal…

  8. aufa Says:

    i really wanna know about AAJ A.S.A.P
    saper2 yg bley tlg..
    cter kat my email plezz…
    carlootgurls@yahoo.com

  9. mazri Says:

    my son just been accepted aaj um program…x tau le camne next 2 years…harap2 berjaya kuasai bhasa jepun…bimbang gak…

  10. Haris Says:

    puan mazri jgn riso..janji belaja,insyaallah bleh

  11. aulia Says:

    salam…bestnya dpt bljr kt AAJ….

  12. eWan Says:

    pn mazri,,siape ank anda yg blaja d aaj??sy pn bru msuk thn lpas

  13. ika Says:

    im a spm 2009 cnddt n im very interested in joining this AAJ program. so, can anyone tell me how to apply this…plez

  14. i-man Says:

    boleh sesape gitau x mcmana nk mohon AAJ? aku plajar lepasan spm 2009 ni.. tringin lah nk mohon..

    • uzair Says:

      tak sure masih membantu ke tak.
      dh agak lmbt dh ni pun.biasa,lepas spm,masuk website jpa,bahagian biasiswa ke luar negara,engineering ke Jepun.
      cuma,tak semestinya dapat AAJ.banyak lagi pusat persediaan lain mcm IBT,PPKTJ dan lain-lain.

  15. unnamed Says:

    i want to ask something about aaj program..can you help me?
    do you have fb account??


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: