cabaran berAgama

April 26, 2008

pelik sedikit bunyi ‘entri’ kali ni.emm..memang agak mencabar,dan menyeronokkan. Teringat kali pertama sujud dibumi Allah di yamanashi ini.kami solat di car park open air di sport depo. dengan angin sejuk melampau beralaskan blazer kami sembahyang jamak berjemaah.yang kelakarnya,sedang kami solat,ada warga tempatan yang menangkap gambar kami solat.’hilang khusyuk’.;p

islam masih belum popular dijepun dek kerana bangsanya yang hidup tanpa agama.aku bukanlah orang yang tepat untuk bercakap hal-hal agama.tp aku percaya kita semua ada tanggungjawab atas agama kita ISLAM.

cerita entri kali ini tentang masjid kofu.satu-satunya masjid di yamanashi ini.keluasannya mampu menampung hanya 30 orang jemaah.harga sewa rumah di jepun cukup tinggi.itupun trima kasih pada seorang warga india yang bekerja dijepun kerana menyediakan masjid ini.

pada awal kedatangan aku disini,ada seorang mualaf.jepun islam,osman.apa yang lebih menarik,ibu bapa osman baru sahaja memeluk islam minggu lepas.alhamdulilah. cukup kagum dengan senior malaysia yang telah berusaha memakmurkan masjid ini sehingga membuka pintu hati saudara baru.

walau siapa pun kita,walau bagaimanapun cara hidup kita,walau dimana kita berada,kita berpegang pada satu agama,menghadap ke kiblat yang sama.kita ada tanggungjawab atas agama.YOSH!

5 Responses to “cabaran berAgama”

  1. abdusfauzi Says:

    dude.. miss u lots!!
    hrmm.. sememangnya banyak cabaran bile di tanah org..
    even myself yg kat miri ni pun dah byk dugaan..
    apatah lagi saudara yg nun jauh disana..

    apa2 pun..
    semoga saudara dapat menjadi muslim yg MANTAP!!
    hehe..

    link me!!
    http://my.opera.com/cola_sced

  2. bionic gurlz Says:

    bgus laa mun ni..
    terharu, sbgai sdare seislam..
    take yr responsible 2 makmurkn msjid yamanashi..

  3. abujamil Says:

    carilah agama..bukan agama yg cari kita..peluang best ni dok kat luar negara. Byk bende bleh blajar. rugi sesangat kalau tak mencarinya.

  4. FiSHY@iKe Says:

    Salam, ya akhi, kaifa haluka? Eh, silap bahasa,😛 anyway, haris, hope you can already adopt to the environment in japan. Regarding your post, congrats! Not many of us can held to our faith same as when we are here in malaysia after going overseas. InsyaAllah, with the right group of friends, the right environment, sometimes we’ll be even better overseas than at home. Cabaran beragama tu dah tk tertakluk di luar negara sahaja. even nowadays, cabaran beragama di malaysia pun dah semakin hebat. (if you know what i mean). It’s a good blog you got here. InsyaAllah, i’ll be coming back to visit. Hope you don’t mind i linked your blog to mine. Good luck and take care dude! Salam….

  5. aabaa Says:

    yeah, hares boleh!agama itu kehidupan,kehidupan itu agama…jangan dibeza2kn antara dua ini ye sdare…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: