minggu lepas semasa menonton berita utama TV3 di internet.terkejut besar melihat iklan ‘pengganas melayu’. ini eksploitasi terhadap melayu atau islam?hm.. memang salah satu syarat untuk menjadi melayu adalah wajib beragama islam.hmm..nasib baik masih ade pihak yg peka.maka iklan tersebut sudah ditarik balik.

UK tarik balik iklan gambarkan Melayu pengganas
29/05/2008 8:43pm

KUALA LUMPUR 29 Mei — Suruhanjaya Tinggi United Kingdom di Kuala Lumpur telah bersetuju untuk menarik balik penyiaran iklan milik Kementerian Pertahanan Britain yang menggambarkan orang Melayu sebagai pengganas semalam.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, penarikan balik iklan di laman web kementerian itu dibuat setelah Malaysia membuat teguran.

“Kementerian juga telah mengarahkan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di United Kingdom untuk mendapatkan penjelasan lanjut berhubung isu itu daripada pihak berkuasa UK dan mengambil tindakan sewajarnya,” katanya ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Negara, di sini, hari ini.

Penyiaran iklan kira-kira 30 saat itu yang turut disiarkan di pawagam-pawagam di Britain didedahkan seorang pembaca sebuah akhbar tempatan yang berada di United Kingdom yang menyatakan terkejut melihat iklan itu.

Iklan kepunyaan Royal Marines Commando Britain itu antara lain bertujuan menarik rakyat Britain menyertai pasukan berkenaan. Ia adalah iklan rasmi Kementerian Pertahanan Britain.

seperti baru selesai ’operasi keganasan’, ketua kumpulan pengganas berkenaan berbangsa Melayu, dirakam menembak ke udara sambil menyatakan dengan jelas dalam bahasa Melayu, “Akulah orang yang paling jahat dalam dunia ini. Mari lawan aku. Aku akan bunuh semua’. – Bernama.
persoalannya,dinegara kita sudah ditarik balik.bagaimana di UK?tidak sukup dengan masalah melayu yg gemar berpolitik dari zaman kampus,hingga dewasa.hingga politik yg mengawal ekonomi kita.kita sedabg leka dengan permainan dalaman,hingga tindak tanduk org luar kita lupakan.
sekadar untuk berfikir…

自分にとって、工学と宗教は何なる関係があるか?という質問に対して私にとってとても強い関係があると思う。なぜなら、宗教は生活のこと教えてると工学は生活のためにやるものである。昔、かつては、宗教と科学の間に大きな衝突があった。私にとって、そんなっことが起こるのは宗教、あるいは、工学の熱狂的新がいる二である。工学がもちろんいいものだ、そして、宗教は恐怖と愛情という二つの大きな動機があるので、もし、二つとも、科学と宗教が信じている人は一番よいと思う。

世界にはいろいろな宗教がある。世界の三大宗教であるイスラム教、キリスト教、仏教である。それぞれの宗教は参考書があるはずだ。たとえば、イスラム教で,「コーラン」、キリスト教では「BIBLE]という古典がある。なぜ古典のこと書くのか、工学に関係があるかなと考えてる。そういう古典は遠の昔からのでそのときは科学のことはあまりなかった。しかし、その古典の中に宗教のことを書かれただけでなく、科学のこともあった。

たとえば、「コーラン」の内容は昔から今まで変わらない。昔から「コーラン」の中に地球は丸い形でしている。しかし、そのとき科学者はその実態に抗議した、なぜなら、地球は水平面の形と信じた。研究をした後で、「コーラン」の実態を本当だった。つまり、私にとって、宗教は神様からので、その古典の中にたくさん情報を記されているに違いない。たくさんのことをまだまだ研究してない。そのことを研究して工学の発展するためにやる。宗教でも死ぬことが信じてるから、できるだけ生活をしているとき、安全な生活をしたい。

このように、私にとって、宗教は、一般的の生活のことだけじゃなくて、われわれの全生活に対して重要がある。考え方とか、生活の方法とか、神様のこととか、お祈りのこととか、死ぬ後のこととか、科学的なことなど全部宗教の中にある。だから、工学と宗教はそういう関係がある。

yamanakako

May 25, 2008

aktiviti menikmati alam ciptaan-NYA bermula lagi..kali ni kat satu tempat diberi nama yamanakako. yamanashi ni tempat ditengah2 bukit.so sebabkan aktiviti gunung berapi,maka,adalah 5 buah tasik yg terbentuk hasil aktiviti gunung berapi tersebut.awal2 segan jugak laki2 nak pg tempat2 cmni..tp PEGI JE!.

3 kereta dlm 1 jam perjalanan,kami sampai.jangan salah sangka ok.kami bukan onna-poi(mcm pompuan) suka bunga,tp kami nak nikmati keindahan alam.seimbang sket,asyik ngan mesin je,x elok utk kesihatan jugak.yamanakako ni mmg sebuah tempat pelancongan yg terkenal dgn keindahan alam semulajadi dan bermacm2 tempat yg dibina sendiri dengan kombinasi alam semulajadi.sebuah tempat yg baik utk tenangkan fikiran.

bukan sekadar taman bunga.tempat ni juga ada menjual bunga2 yg biasa dilihat mahupon jarang ditemui.satu lagi kehebatan yamanashi.huhu

DEmam tamiya!!!

May 19, 2008

wabak demam tamiya makin melular kat daerah kofu,yamanashi. macam biasa setiap permainan ada musimnya.dah jadi macam bermusim. macam kita kecik2 dulu kan??aku pon ikut samalah demamnya. teringat ketika darjah 6.aku pernah berpuasa dengan lama bukan pada bulan ramadhan.semua kerana ingin membeli kereta mini 4WD TAMIYA.akhirnya aku berjaya miliki kerata tamiya blazing-max prism blue special+enjin ultra dash. tp semasa ptandingan mmg agak ketinggalan dgn peserta lain.biasalah,x mampu sgt nak modified power2.ketika tu memang musim kerata mini ni.siap kat tempat aku ada pertandingan lagi.banyak jugak aku habiskan duit untuk hobi ini.kecik2 dulu pernah bt litar lumba sendiri dengan kayu buangan dari kilang perabot sebelah rumah;p

minggu lepas aku ke kedai tamiya di yamanashi n. ternampak kerata lama aku,jenis yang sama.aku terus beli siap dengan enjin lama aku lagi.set lengkap yg sebijik dengan aku beli 8 tahun yg lepas. lame 2..tapi kali ni mampu laa sket bt setting yang power2 sket.bengkel kereta mini disetiap rumah bermula,litar penentuan yg dioder dr internet juga sudah sampai.perlumbaan bermula…..sekadar hobi yg sudah 8 tahun ditinggalkan..

RIJAL

May 7, 2008

“kelakian ( rijal) adalah rahsia hidup sesebuah bangsa

dan menjadi faktor utama yang menentukan kebangkitan mereka.

sejarah manusia sebenarnya adalah sejarah kelahiran lelaki-lelaki berkelakian(rijal)

yang berketerampilan dan memiliki jiwa serta kemahuan yang tinggi.

kekuatan atau kelemahan sesebuah bangsa diukur sejauh mana bangsa ini

mampu melahirkan lelaki-lelaki yang memiliki sifat-sifat kelakian yang sebenar.”-HAB

ape ciri2 lelaki yg berkelakian sebenar?? keras??macho??perkasa??pemimpin??kaya??lemah lembut??maskulin??fikirkan lah…..