S.A.H.A.B.A.T

June 21, 2008

Bacalah…

1) kawan tu bukan macam main FUTSAL. Mula-mula kejar..dah dapat sepak..
2)kawan tu bukan macam main SKATE.. Mula-mula gosok.. lepas tu pijak..

3)kawan tu bukan macam main RAGBI. Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang..

4)kawan tu bukannya macam PAMPERS.. dah pakai, buang..

5)kawan tu bukannya macam BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.

6)kawan tu bukan macam PELANGI. Hari cerah takde.. hujan gerimis baru muncul..

7)kawan tu bukan macam KERETA. Rosak skit,jual.. ambik kereta baru…

8)kawan tu bukan macam CHIPSMORE.. kejap ade kejap takde..

9)lagi…… kawan tu macam ape ye???? Haa..kawan tu macam AWAK LA. . bila saya hantar msg, awak akan baca msg saya dengan teliti sampai habis.

Walau ape pun tanggapan org tentang kawan.. bagi saya, kawan tu penting. Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis, sedih, berduka dan sebagainya. Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan berbincang tentang pelbagai perkara. Yang penting, seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd kawan-kawannya. . 🙂

Advertisements

UjiaN JaNTuNG!

June 18, 2008

kenal x fuji q??taman tema yg memegang 3 rekod dunia!

1.eejanaika,rollercoster berpusing paling banyak dunia

2.hunted house,rumah hantu paling seram & terpanjang dunia.

3.speed,roller coster paling pantas dunia.

4.fujiyama,laluan roller coster terpanjang dunia

alamwalker dh try dh semua.hahaha.ssh nak ckp ngan perkataan.hm.. lets the picture do the talk k. zass!!

YES!

June 13, 2008

xde pape yg best pon.just setelah 3 bulan lebih kat cini.akhirnya aku merasai gegaran!! (gempa bumi) menarik! hahaha.org lain dh rasa 3 kali dlm 3 bulan ni.tp disebabkan tilam aku yg terlampau empuk melangkaui batasan rialiti.maka,aku x sedar pon gempa bumi 2.(sbb jd tgh mlm,aku tdo mati ;p).tp akhirnya td,dlm 11 lebih waktu jepun,time 2 tgh discussion group.aku merasainya.hahahaha.pengalaman pertama

p/s=aku dh x saite k!!!

MINYAK:Alamwalker imply

June 12, 2008

“shuu,kite ni bwh JPA.jgn memandai nak lawan krajaaan.” hahaha,frasa yg biase dituju kepada alamwalker. Bukan niat utk menentang.cuma pendapat & luahan rasa.tidak ada yg betol & tidak ada yg salah.sekadar utk berfikir….kesimpulannya anda sendiri tentukan!

pasal minyak ni,bukan kat msia je.kat jepun pon same.skang minyak di tokyo +-178yen/L.lebih kurang +-RM6.00/L.mahal ooo.tp betol laa sbb jepun bukan negara mengeluar minyak.hakikatnya,harga minyak kat india lagi mahal berbanding jepun.

kalu nak tau byk pasal minyak ni.byk blog lain dh tulis,article pon byk.pasal bandingan harga dgn negara pengeluar minyak,harga minyak dunia,janji politik,& sebagainya.malas nak berbicara cerita yg sama.kita berjalan ke alam pemikiran ye..entri kali ini lebih kepada cerita ttg negara yg kurang terkesan dgn kenaikan harga minyak dunia.jepun.ada kesan,cuma kurang.kenapa???

pengankutannya utamanya tidak menggunakan minyak.dari pelajar tahun satu,hingga seseorang yg bergelar profesor menaiki basikal ke university di jepun.keadaan di tepi stesen keretapi

ini pemandangan biasa diseluruh jepun.basikal! salah satu pengankutan utama. jimat wang, x perlu subsidi minyak,mesra alam,hidup cergas! rakyat kita kononnya pemalu.x kan pakai smart2 nak naik basikal ke mid valley??itu sbb di negara kita.senario ini masih jarang & tidak dipraktikkan.

menarik sebenarnya.macho atau tidak itu bukan soalnya.bda apabila sudah semua org lakukan,tidak akan ada istilah x macho lg.hanya perkara biasa. itu di kawasan ‘bukan bandar’.di bandar2 besar seperti tokyo.keretapi adalah pengankutan utama.kemana pon keratapi.hingga stesen keratapi tokyo 7 tingkat beserta tingkat bawah tanah.cukup hebat.

keretapi mmg mudah & pantas.di KL pon,LRT mmg sudah terbukti keberkesanan & praktikalnya ia.cuba kita besarkan lagi laluannya. memang memakan kos yg tinggi,tetapi kesan jangka masa panjang,

MEMANG BERBALOI!

kos awal memang agak tinggi, tp berbanding dengan kita bg subsidi minyak yg tinggi kepada semua(kalu bg kat yg duk kat bukan bandar x pe laa,sbb ssh nak bt train,x praktikal dsb) hingga akhir hayat minyak + kita bagi air percuma kepada rakyat +..+,,,+.. beban x kan berkurang.itu bukan penyelesaian utk masalah kewangan rakyat.cari cara yg lebih praktikal utk jangka masa panjang.rakyat senang, kerajaan kaya.cukup2 lah kita gaduh sesama kita.macam2 bda dh jadi.tp hakikatnya bda dh jadi.we cannot change the past. pandang masa depan!

p/s=dlm proses beli kereta.;p

i

AL-FaTiHaH~

June 10, 2008

em,x tau mengapa,dlm minggu ni saja,byk berita ttg kematian yg alamwalker dengar.ahad lepas pembunuhan x berakal di berlaku di akihabara,minggu lepas,nenek kepada kak sya,salah sorang penuntut university of yamanashi kembali ke rahmatullah.

Hari ini,alamwalker turut serta dlm pegkebumian seorang jenazah bayi,warga malaysia yg tinggal di okayama,jepun. Di jepun, Hanya ada 2 tempat perkuburan islam,satu di hokkaido,dan satu lagi di yamanashi. maka,sudah menjadi kewajipan kami warga yamanashi utk menyempurnakan & menolong proses pengurusan jenazah.

tidak byk yg kami dpt lakukan,dek kerana kesibukan class & sebagainya.hanya mampu membeli batu,sebagai tanda@ batu nesan.tanah perkuburan tersebut terletak di enzan,yamanashi.dlm sejam perjalanan dr university kami.

Hak seorang muslim di atas muslim yang lain lima perkara, menjawab salam, melawat orang sakit, mengiringi jenazah, menerima jemputan dan mendoakan orang yang bersin. (al-Bukhari)..

semoga roh meraka semua dicucuri rahmat……

AL-FATIHAH~

HERO

June 9, 2008

HERO

There’s a Hero
if you look inside your heart
You don’t have to be afraid
Of what you are
There’s an answer
If you reach into your soul
And the sorrow that you know
Will melt away

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you’ll finally see the truth
That a hero lies in you

It’s a long road
When you face the world alone
No one reaches out a hand
For you to hold
You can find love
If you search within yourself
And the emptiness you felt will disappear

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you’ll finally see the truth
That a hero lies in you

Lord knows……
Dreams are hard to follow
But don’t let anyone
Tear them away
Hold on
There will be tomorrow
In time you’ll find the away

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fears aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong
And you’ll finally see the truth
That a hero lies in you
That a hero lies in you…
That a hero lies in you……

Akihabara killer

June 9, 2008

siapa sangka,lelaki ini tomohiro kato (25) telah meragut nyawa 7 org di akihabara,tokyo.

dengan alasan ‘sudah bosan dengan hidup’

Tomohiro Kato drove a white two-ton rental truck into a crowd of pedestrians, running over at least three people and then emerging from the truck with a large knife, according to police and witnesses.

Indiscriminately slashing and stabbing as he went, Kato then ran and walked through the center of the Akihabara neighborhood, where thousands of young men from Japan and around the world gather for electronic gadgets and comic books, computer games and nerdy fellowship.

“I am tired of life,” Kato later told police. “I came to Akihabara to kill people. It didn’t matter who they were. I came alone.” – The Washington Post.

  • A yearbook page obtained by the press contains a sketch of an RPG character with some text Kato had written in English.

AFP’s latest article has the following quote from a kid they interviewed about the incident:

“I’m afraid he did this because he played video games. But he should have known that in life, you can’t hit the restart button.”

benarkah game atau anime boleh mencapai tahap hingga mempengaruhi die hard fan nya meniru watak kegemaran?

semua perkara ada batasannya