MINYAK:Alamwalker imply

June 12, 2008

“shuu,kite ni bwh JPA.jgn memandai nak lawan krajaaan.” hahaha,frasa yg biase dituju kepada alamwalker. Bukan niat utk menentang.cuma pendapat & luahan rasa.tidak ada yg betol & tidak ada yg salah.sekadar utk berfikir….kesimpulannya anda sendiri tentukan!

pasal minyak ni,bukan kat msia je.kat jepun pon same.skang minyak di tokyo +-178yen/L.lebih kurang +-RM6.00/L.mahal ooo.tp betol laa sbb jepun bukan negara mengeluar minyak.hakikatnya,harga minyak kat india lagi mahal berbanding jepun.

kalu nak tau byk pasal minyak ni.byk blog lain dh tulis,article pon byk.pasal bandingan harga dgn negara pengeluar minyak,harga minyak dunia,janji politik,& sebagainya.malas nak berbicara cerita yg sama.kita berjalan ke alam pemikiran ye..entri kali ini lebih kepada cerita ttg negara yg kurang terkesan dgn kenaikan harga minyak dunia.jepun.ada kesan,cuma kurang.kenapa???

pengankutannya utamanya tidak menggunakan minyak.dari pelajar tahun satu,hingga seseorang yg bergelar profesor menaiki basikal ke university di jepun.keadaan di tepi stesen keretapi

ini pemandangan biasa diseluruh jepun.basikal! salah satu pengankutan utama. jimat wang, x perlu subsidi minyak,mesra alam,hidup cergas! rakyat kita kononnya pemalu.x kan pakai smart2 nak naik basikal ke mid valley??itu sbb di negara kita.senario ini masih jarang & tidak dipraktikkan.

menarik sebenarnya.macho atau tidak itu bukan soalnya.bda apabila sudah semua org lakukan,tidak akan ada istilah x macho lg.hanya perkara biasa. itu di kawasan ‘bukan bandar’.di bandar2 besar seperti tokyo.keretapi adalah pengankutan utama.kemana pon keratapi.hingga stesen keratapi tokyo 7 tingkat beserta tingkat bawah tanah.cukup hebat.

keretapi mmg mudah & pantas.di KL pon,LRT mmg sudah terbukti keberkesanan & praktikalnya ia.cuba kita besarkan lagi laluannya. memang memakan kos yg tinggi,tetapi kesan jangka masa panjang,

MEMANG BERBALOI!

kos awal memang agak tinggi, tp berbanding dengan kita bg subsidi minyak yg tinggi kepada semua(kalu bg kat yg duk kat bukan bandar x pe laa,sbb ssh nak bt train,x praktikal dsb) hingga akhir hayat minyak + kita bagi air percuma kepada rakyat +..+,,,+.. beban x kan berkurang.itu bukan penyelesaian utk masalah kewangan rakyat.cari cara yg lebih praktikal utk jangka masa panjang.rakyat senang, kerajaan kaya.cukup2 lah kita gaduh sesama kita.macam2 bda dh jadi.tp hakikatnya bda dh jadi.we cannot change the past. pandang masa depan!

p/s=dlm proses beli kereta.;p

i

6 Responses to “MINYAK:Alamwalker imply”

  1. hbo Says:

    malaysia tu hot and humid..kalau berbasikal ke mana2, mesti berpeluh2..so, semua tempat will have to sediakan tempat nak shower and tukar pakaian, ye tak?

  2. alamwalker Says:

    betol jugak.hahaha. skang dlm proses summer kat japan.so agak hot n humid.tp still berbasikal je.hahaha

  3. afiq Says:

    idea yg bernas..
    wajar dibudayakan..
    nanti harga basikal pulak yg naik..
    huhuhuhuhuhu..
    kesian pada penjual2 kereta n motor lar…
    hehehehehee
    tapi kalao hujan cam ne ek??
    pakai baju hujan??
    snow??

  4. alamwalker Says:

    hujan jalan kaki or pakai bj hujan or naik basikal berpayung ah.snow blom ade pengalaman.hahaha

  5. maisarah Says:

    ckp psl minyak n kete…tp dlm proses beli kete….ape kes???huhuh….

  6. alamwalker Says:

    keperluan k.bukan kehendak.hahaha.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: