餅つくり@buat ‘rice kek’

November 23, 2008

mochi

餅つき(mochi tsuki)atau maksud yang mudah difahami “pound steamed rice into cake”.khusus untuk pelajar asing yamanashi.pihak ‘daerah iwakubo-chou’ telah mengadakan acara ini. membuat mochi. menarik juga kerana pernah melihat benda ini dalam komik suatu ketika dahulu. mungkin ada yang ingat dan tahu tentang dongeng jepun yang mana kek nasi ini dikatakan dibuat di bulan oleh sekumpulan arnab.rice kek jepun memang agar popular apabila hampir menjelang tahun baru.

mochi aku buat

hari itu juga,semua pelajar asing diminta menyediakan satu hidangan mewakili negara masing-masing. kami ambil makan mudah disediakan dan memandangkan cuaca sangat sejuk tatkala winter hampir tiba,kami sediakan agar-agar citarasa malaysia yang sesuai dengan cuaca.kami juga memperkenalkan baju tradisi malaysia,dan sekali lagi,aku memakai baju melayu yang sama.menyesal tak bawak baju melayu lebih…

ini baju kami..menari~

sempat juga bersama-sama senior daerah(makcik-makcik)menari tarian tradisional kawasan. diiringi muzik dan paluan gendang dari ketua2 daerah(pakcik-pakcik)..

pakcik2tiru

juadahe38282e381a1e381a4e3818fe3828a-1191

9 Responses to “餅つくり@buat ‘rice kek’”

  1. FadilaH Says:

    wah best nya dok sana..
    Ris, takdop kedai gunting rambut ko sana =P…
    take care…belajar rajin2

  2. Haris Says:

    hahaha..dalam maksud 2.hahaha.nak try skali jah ;p
    okess2.tq

  3. mysarah Says:

    haris!!!..jeles!!!….nk g JEPUN!!!….
    mmg sgt serabut tgk muka terbaru haris ni…hehe….( windu nk chat..wakakaka)


  4. anda buat saya CEMBURU🙂

  5. mas Says:

    bestnye kt sane..yeh,potongla rambut tu.cane nk berbini ni..hakhakhak..tq ziarah blog ana.hihi.chaiyok yeh!

  6. mochenkt Says:

    uit.. anda kene tag.. sile ke blog saye tuk jwab tag itu.. hehe..

  7. Haris Says:

    jemput2 datang..org kat cini ni punye laa rindu nak blk.hahaha

  8. rahmah Says:

    wow…beshnyeee….🙂 glad 2 c u hepi there. hehe

  9. Haris Says:

    haha..i am happy..dun wory laa


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: