momogari

July 7, 2008

hah,kali ni pasal makan lagi.kali ni makan buah peach(xde kat msia kot).bayar murah,makan bayak mane yg mampu kat ladang peach(momo).

tau cite momotaro kan??yg bdk laki kuar dr buah momo 2.haa ni lah buahnyee..

AW  bersama2  foreigner lain yg blaja at same university ke sana dengan keretapi n bus.cuma x tahan sebab dh masuk summer.so sgt2 panas.apepun satu lagi pengamalan yg best.huhu.

disepanjang perjalanan,byk berborak with other foreigner,baru ku sedar.ENGLISH KU MAKIN HANCORRRRR!!!!!

sangkut2 nak berborak.sampai lupe words in english.igt dlm jepun je.!$#@$%#^&%&^&(^*&)&!$#@%#%&* Dasar penjepunan sungguh! ;p

apapun satu lagi pengalam baru utk AW!

p/s=gonna improve my english!

Advertisements

KNoWiNG & WiLLiNG

July 3, 2008

S.A.H.A.B.A.T

June 21, 2008

Bacalah…

1) kawan tu bukan macam main FUTSAL. Mula-mula kejar..dah dapat sepak..
2)kawan tu bukan macam main SKATE.. Mula-mula gosok.. lepas tu pijak..

3)kawan tu bukan macam main RAGBI. Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang..

4)kawan tu bukannya macam PAMPERS.. dah pakai, buang..

5)kawan tu bukannya macam BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.

6)kawan tu bukan macam PELANGI. Hari cerah takde.. hujan gerimis baru muncul..

7)kawan tu bukan macam KERETA. Rosak skit,jual.. ambik kereta baru…

8)kawan tu bukan macam CHIPSMORE.. kejap ade kejap takde..

9)lagi…… kawan tu macam ape ye???? Haa..kawan tu macam AWAK LA. . bila saya hantar msg, awak akan baca msg saya dengan teliti sampai habis.

Walau ape pun tanggapan org tentang kawan.. bagi saya, kawan tu penting. Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis, sedih, berduka dan sebagainya. Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan berbincang tentang pelbagai perkara. Yang penting, seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd kawan-kawannya. . 🙂

UjiaN JaNTuNG!

June 18, 2008

kenal x fuji q??taman tema yg memegang 3 rekod dunia!

1.eejanaika,rollercoster berpusing paling banyak dunia

2.hunted house,rumah hantu paling seram & terpanjang dunia.

3.speed,roller coster paling pantas dunia.

4.fujiyama,laluan roller coster terpanjang dunia

alamwalker dh try dh semua.hahaha.ssh nak ckp ngan perkataan.hm.. lets the picture do the talk k. zass!!

YES!

June 13, 2008

xde pape yg best pon.just setelah 3 bulan lebih kat cini.akhirnya aku merasai gegaran!! (gempa bumi) menarik! hahaha.org lain dh rasa 3 kali dlm 3 bulan ni.tp disebabkan tilam aku yg terlampau empuk melangkaui batasan rialiti.maka,aku x sedar pon gempa bumi 2.(sbb jd tgh mlm,aku tdo mati ;p).tp akhirnya td,dlm 11 lebih waktu jepun,time 2 tgh discussion group.aku merasainya.hahahaha.pengalaman pertama

p/s=aku dh x saite k!!!

MINYAK:Alamwalker imply

June 12, 2008

“shuu,kite ni bwh JPA.jgn memandai nak lawan krajaaan.” hahaha,frasa yg biase dituju kepada alamwalker. Bukan niat utk menentang.cuma pendapat & luahan rasa.tidak ada yg betol & tidak ada yg salah.sekadar utk berfikir….kesimpulannya anda sendiri tentukan!

pasal minyak ni,bukan kat msia je.kat jepun pon same.skang minyak di tokyo +-178yen/L.lebih kurang +-RM6.00/L.mahal ooo.tp betol laa sbb jepun bukan negara mengeluar minyak.hakikatnya,harga minyak kat india lagi mahal berbanding jepun.

kalu nak tau byk pasal minyak ni.byk blog lain dh tulis,article pon byk.pasal bandingan harga dgn negara pengeluar minyak,harga minyak dunia,janji politik,& sebagainya.malas nak berbicara cerita yg sama.kita berjalan ke alam pemikiran ye..entri kali ini lebih kepada cerita ttg negara yg kurang terkesan dgn kenaikan harga minyak dunia.jepun.ada kesan,cuma kurang.kenapa???

pengankutannya utamanya tidak menggunakan minyak.dari pelajar tahun satu,hingga seseorang yg bergelar profesor menaiki basikal ke university di jepun.keadaan di tepi stesen keretapi

ini pemandangan biasa diseluruh jepun.basikal! salah satu pengankutan utama. jimat wang, x perlu subsidi minyak,mesra alam,hidup cergas! rakyat kita kononnya pemalu.x kan pakai smart2 nak naik basikal ke mid valley??itu sbb di negara kita.senario ini masih jarang & tidak dipraktikkan.

menarik sebenarnya.macho atau tidak itu bukan soalnya.bda apabila sudah semua org lakukan,tidak akan ada istilah x macho lg.hanya perkara biasa. itu di kawasan ‘bukan bandar’.di bandar2 besar seperti tokyo.keretapi adalah pengankutan utama.kemana pon keratapi.hingga stesen keratapi tokyo 7 tingkat beserta tingkat bawah tanah.cukup hebat.

keretapi mmg mudah & pantas.di KL pon,LRT mmg sudah terbukti keberkesanan & praktikalnya ia.cuba kita besarkan lagi laluannya. memang memakan kos yg tinggi,tetapi kesan jangka masa panjang,

MEMANG BERBALOI!

kos awal memang agak tinggi, tp berbanding dengan kita bg subsidi minyak yg tinggi kepada semua(kalu bg kat yg duk kat bukan bandar x pe laa,sbb ssh nak bt train,x praktikal dsb) hingga akhir hayat minyak + kita bagi air percuma kepada rakyat +..+,,,+.. beban x kan berkurang.itu bukan penyelesaian utk masalah kewangan rakyat.cari cara yg lebih praktikal utk jangka masa panjang.rakyat senang, kerajaan kaya.cukup2 lah kita gaduh sesama kita.macam2 bda dh jadi.tp hakikatnya bda dh jadi.we cannot change the past. pandang masa depan!

p/s=dlm proses beli kereta.;p

i